1. mai 2016

Arbeid til alle

Jonas Gahr Støre i 1. mai-tog i Tromsø

– Arbeid til alle har vært avgjørende for vårt lands vei fra fattigsamfunn til velferdssamfunn. Og arbeid til alle og kamp mot arbeidsløsheten skal forme grunnverdiene også i neste generasjon Norge, sa partileder Jonas Gahr Støre i sin 1. mai-tale i Tromsø.

1. mai er en stor anledning. Den har samlet hele arbeiderbevegelsen i snart 130 år.

– For Arbeiderpartiet er arbeid til alle jobb nummer én. Som samfunn taper vi når titusenvis står uten jobb. Arbeid til alle er avgjørende, fordi så mye av det vi skal få til fremover i hele landet vil avhenge av at vi er i arbeid og skaper verdier av arbeid, understreket Støre. 

Må bekjempe ledigheten

Nå ser vi at noe dramatisk er i ferd med å skje i Norge. 

Arbeidsløsheten har passert 4,9 prosent. 135 000 mennesker, det høyeste tallet ledige på et kvart århundre. Mange flere er berørt; ektefeller, barn, familier, venner og kolleger. 

Det er dramatisk for et lite land som Norge.

– Ledighet er sløsing med ressurser. Som samfunn har vi ikke råd til ledighet. Derfor må alle krefter settes inn på å bekjempe den. Det er budskapet vårt denne 1. mai, sa Støre

Solidaritet

Etter to og et halvt år med skattekutt, er det tre ting som har vokst jevnt med Høyre/Frp-regjeringen: oljepengebruken, forskjellene og arbeidsløsheten.

– Jeg vil bo i et land hvor de som styrer skal se det som krise når vi ser det høyeste antallet arbeidsløse på et kvart århundre, der vi tenker at noen andres krise også er min krise, selv om jeg har jobb. Jeg vil bo i et land der jeg kan regne med at andre tar min krise på alvor om den rammer, sa Støre, og fortsatte: 

– Alt dette kan oppsummeres i ett ord, som fanger budskapet fra hele 1. mai: Solidaritet. 

Sentrale tillitsvalgte i LO og Arbeiderpartiet har 1.mai holdt innledninger over hele landet. LO-leder Gerd Kristiansen holdt hovedtalen på Youngstorget i Oslo. 

I tillegg til Jonas Gahr Støres tale på Stortorget i Tromsø, holdt nestleder Hadia Tajik tale i Levanger og Verdal, nestleder Trond Giske på Røros og partisekretær Kjersti Stenseng flere steder i Agder.

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding!