Jonas Gahr Støre intervjues av NRK i Stortingets vandrehall

Statsbudsjettet 2019: – Bruker de gode tidene feil

Usosiale skattekutt øker forskjellene, får få i arbeid og gir for lite rom for å satse på velferd

Det går bedre i norsk økonomi, men høyreregjeringen bruker de gode tidene feil.

Høyere oljepris, lav kronekurs og parter som tar ansvar, bidrar til en oppgang i norsk økonomi. Men regjeringens usosiale skattekutt øker forskjellene, får få i arbeid og gir for lite rom for å satse på velferd.

Økende forskjeller

– Dette er et statsbudsjett som kommer til å øke forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatt, som på å bekjempe barnefattigdom.  Det er å gå gal vei, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han legger til at når forskjellene øker, synker tilliten i samfunnet.

Støre mener budsjettets fordelingsprofil er gjenkjennelig fra tidligere budsjetter lagt fram av Høyre og FrP. 

– Det kan ikke dokumenteres at skattekuttene skaper nye arbeidsplasser, men regjeringen fortsetter denne politikken. Vi kan satse mer målrettet på aktivitet og nye næringer som skaper nye arbeidsplasser.

– For de som har minst og sliter mest, gir dette budsjettet ingen trøst. De som har mest, kan derimot fortsatt stole på denne regjeringen, sier Støre.

Flere i jobb, færre på trygd

Med de gode tidene har Norge en unik mulighet til å få hele folket i arbeid. Den muligheten bruker regjeringen ikke. Det skapes for få norske arbeidsplasser, mange står utenfor arbeidslivet, for mange faller fra og det forventes over 100 000 arbeidsledige også neste år.

– De som er ledige nå, er de som trenger hjelpen mest. Da blir det helt feil å kutte i ordningene for dem som står lengst bak i køen til arbeidslivet. Det nytter ikke å invitere til en dugnad man selv ikke stiller opp på, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud.

Mer til vår felles velferd

Arbeiderpartiet er opptatt av å bruke de store pengene der folk merker det best. På helse, omsorg og utdanning. Opplegget for kommunenes økonomi er altfor stramt.

– Vi mener derfor det er nødvendig å styrke kommunenes økonomi. Barnehagen skal ta godt vare på de minste, skolebarna skal trives og lære, og de eldre skal få god og trygg omsorg uavhengig av hvor i landet de bor. Det er også mangelfull satsing på en næringspolitikk som tar hele landet i bruk.

Alarmerende om klima

Rapporten FNs klimapanel la fram i dag, er alvorlig og viser at verden må handle enda raskere og enda mer kraftfullt for å redusere klimautslippene. Norge må kutte hjemme og bruke de store pengene der det monner.

– Tre år etter Paris-avtalen, skriver regjeringen i dette budsjettet at de fortsatt er i dialog med EU. Det er svært passivt, på et område hvor det haster med å handle, sier Jonas Gahr Støre.

Bryter enigheten om politiet

– Regjeringen skal sikre folks trygghet. Et sterkt og nært politi gir denne tryggheten i hverdagen. Det er oppsiktsvekkende at en regjering der FrP sitter med justisministeren på sjette året leverer et så svakt politibudsjett. Vi har vært klare på at regjeringen bryter sentrale enigheter i forliket om politireformen. Dette budsjettet bekrefter dette, sier Jonas Gahr Støre.

Se Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2019

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding!