Jonas Gahr Støre intervjues av NRK i Stortingets vandrehall

Revidert nasjonalbudsjett: – Velferdskutt og løftebrudd

Betaler ikke for flere voksne i barnehagene, løper fra løftene om helikopterberedskap og kutter i sykehusbevilgningene

– Regjeringen betaler ikke for flere voksne i  barnehagene, løper fra løftene om helikopterberedskap i nord og kutter i bevilgningene til sykehusene. Det er skuffende, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud er bekymret for at det ikke følger penger med til å innføre bemanningsnorm og sikre flere voksne i barnehagene.

– Å gi barna våre en trygg oppvekst er en av de viktigste oppgavene vi har. Det er nedslående at barnehagebarna blir nedprioritert i dette budsjettet, sier Aasrud.

Regjeringen forslår å kutte antall helikoptre hos hæren i Troms fra ni til tre.

– Det betyr en klar svekkelse både av Forsvaret og samfunnsberedskapen i Nord-Norge. Dette kommer klart til syne i dag, der to av disse helikoptrene flyr syketransport for helsevesenet, sier Støre.

Samtidig kutter Regjeringen i sykehusenes driftsbudsjetter.

– Det er allerede kuttet til beinet i norske sykehus. Regjeringen burde brukt anledningen til å gjøre de offentlige sykehusene i stand til å gi folk trygghet for liv og helse uansett hvor i Norge de bor, sier Aasrud.

Jonas Gahr Støre påpeker at det går bedre i norsk økonomi.

– Det er bra og gjør det nødvendig å redusere innfasingen av oljepenger. Det er likevel svært bekymringsfullt at andelen i jobb knapt vokser og at husholdningenes gjeld er rekordhøy, sier Støre. 

Han er også kritisk til at Regjeringen ikke kommer med noen forslag for å hindre nedleggelse av norske arbeidsplasser på grunn av økt grensehandel.

Oppdatert 31. mai 2018:

31. mai kom KrF til enighet med Høyre-Frp-Venstre-regjeringen om alternativt statsbudsjett som innebar blant annet noen midler til bemanningsnorm for barnehagene.

– Det er relativt små beløp i den store sammenhengen KrF her har fått flyttet på, og vår hovedkritikk av budsjettet består, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Rigmor Aasrud.

– Bemanningsnormen i barnehagene er fortsatt underfinansiert, sykehuskuttene er ikke rettet opp, og de fire partiene har ikke klart å komme med konkrete forslag for å hindre nedleggelse av norske arbeidsplasser på grunn av økt grensehandel. 

Aasrud mener også det er dristig å ikke bevilge mer penger til CO2-fangst og -lagring slik at anlegget på Klemetsrud kan bli realisert. 

– Dette anlegget, som står for en fjerdedel av klimautslippene i Oslo, er svært viktig for å få til utslippskutt. Det er videre en altfor passiv satsing på arbeidsmarkedstiltak for å få flere unge i jobb. Dette er skuffende, sier Aasrud.

Se også:

Arbeiderpartiets reviderte nasjonalbudsjett

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for din tilbakemelding!